Een grensgemeente, wat is dat? Lees hier meer over dit begrip
Wat is een grensgemeente?
Een grensgemeente dat is toch een gemeente die aan de grens ligt? Ja en nee. In Nederland kennen we vanaf 1 juli 2024 15 formeel aangewezen grensgemeenten. Dit zijn gemeenten waar Nederlanders die in het buitenland wonen een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart kunnen aanvragen. In totaal worden er jaarlijks zo'n 50.000 tot 80.000 reisdocumenten vanuit deze doelgroep aangevraagd bij deze grensgemeenten.
Waarom is dit belangrijk om te melden?
Tot ongeveer 2016 waren er wereldwijd een kleine 500 consulaire posten en Nederlandse ambassades waar Nederlanders die in het buitenland woonden o.a. een nieuw reisdocument konden aanvragen of andere overheidszaken konden regelen. In bijna elke land ter wereld waren er wel 1 of meer van dit soort posten. Onder invloed van met name bezuinigingen en centraliseren van consulaire taken is het aantal buitenlandse posten verlaagd naar zo'n 150 over de hele wereld. Dat heeft tot gevolg dat er landen zijn waar helemaal geen posten meer zijn, of als er nog wel een post is, dat men vele honderden of soms wel duizenden kilometers moet reizen om bij zo'n post te komen
Druk aan de balie bij de grensgemeenten? Mwah, een beetje maar.
Vanaf het ontstaan van het fenomeen Nederlandse grensgemeenten is het doorgaans druk aan de balies. Veel Nederlanders komen 1x in de zoveel jaar wel een keer naar Nederland voor familiebezoek of andere zaken en combineren dat dan meteen met een bezoekje aan 1 van de grensgemeenten. De wachttijd om een afspraak te kunnen maken is vaak tussen de 8 en 12 weken, en soms nog langer. Maar dat is nog altijd beter als bij sommige consulaire posten waar de wachttijd wel kan oplopen tot 6 maanden. Waar een aanvraag voor een Nederlandse inwoner voor een gewoon paspoort in maximaal 10 minuten klaar is, kan een aanvraag voor een niet-inwoner wel 30 minuten of langer duren. Grensgemeenten kunnen per dag dus minder van dit soort aanvragen verwerken. Zij voeren deze werkzaamheden uit naast de reguliere dienstverlening aan hun inwoners. Op https://www.nederlandwereldwijd.nl/ lees je alles over het aanvragen van een reisdocument als je niet in Nederland woont.
Paspoortenpiek?
Van maart 2024 tot maart 2029 hebben alle gemeenten in Nederland te maken met de zogenaamde paspoortenpiek. Een periode waarin het aantal aanvragen tot wel 10x hoger kan liggen dan in de jaren hiervoor. Oorzaak hiervoor is de geldigheidsduur van reisdocumenten, die in 2014 van 5 jaar naar 10 jaar ging. Hier lees je meer achtergronden over de paspoortenpiek https://www.rvig.nl/stijging-aantal-aanvragen-reisdocumenten-vanaf-2024. De paspoortenpiek geldt ook voor de aanvragen van de Nederlanders die in het buitenland wonen, voor de grensgemeenten geldt dus druk op druk = dubbeldruk. Om die reden hebben een aantal grensgemeenten bij het ministerie van BZK en de RviG (Rijksdienst voor Identiteitsgegevens) om aandacht gevraagd en extra capaciteit, oftewel, meer grensgemeenten. Ná veel overleg met deze partijen werd in het voorjaar bekend dat er 3 grensgemeenten bij zouden komen, namelijk Aalten, Nijmegen en Heerlen. En per 1 juli 2024 werden zij formeel aangewezen. De eerste aanvragen zijn bij deze gemeenten inmiddels in behandeling genomen. De wachttijden voor een afspraak zouden hiermee tenminste moeten stabiliseren, maar misschien zelfs wel korter gaan worden.
Ik ben blij en eigenlijk ook wel trots dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan deze ontwikkeling, maar ook blij met het constructieve overleg dat er met het ministerie en de RvIG is gevoerd.
Hieronder mijn bericht op Linkedin over dit onderwerp
deel dit bericht