Gemeente Enschede:

Wat aanvankelijk begon als een opdracht van 3 maanden mondde uit in een ontdekkingsreis van 1,5 jaar waarin diverse projecten voorbij zijn gekomen. Bij de start was gemeente net gestart met een nieuwe applicatie voor burgerzaken, een team van ruim 50 medewerkers moest gaan werken met nieuwe processen, knoppen, documenten etc., dat was een flinke opgave. Het doel van de opdracht van 3 maanden was om de zogenaamde “groene verhuizing” te implementeren, samen met de backoffice- en kwaliteitsmedewerkers. In goed overleg met zowel management als medewerkers zijn de processen ingericht, is er getest en werd live gegaan. Al naar 2 maanden bleek het een succesnummer en werd ca. 75% van alle verhuisaangiften volledig automatisch verwerkt. Op jaarbasis leverde dit een besparing op van ca. 800 -1000 uren.
Daarna volgden meerdere opdrachten waarin ik de rol van projectleider mocht vervullen:
- Enschede fungeert als een soort shared service center voor buurgemeente Losser. Gemeente Losser stapte net als Enschede over naar nieuwe applicatie voor burgerzaken, deze implementatie heb ik mogen begeleiden.
- Enschede nam een nieuwe applicatie in gebruik voor het raadplegen van BRP-gegevens, ca. 700-800 medewerkers werden getraind, procesinrichting werd uitgerold, testcases uitgevoerd, deze implementatie heb ik mogen begeleiden.
- Enschede heeft 1,2 miljoen brondocumenten geconverteerd naar een nieuwe applicatie voor de opslag en ontsluiting van deze brondocumenten en was daarmee de 1e gemeente in Nederland die deze applicatie in gebruik nam. Inmiddels zijn tientallen gemeenten daarachter aan gekomen. Zie ook https://www.pinkroccadelocalgovernment.nl/praktijk/praktijkcases/al-je-brondocumenten-digitaal-makkelijk-snel-toegankelijk-met-ibrondocumenten/?bu=1214
- Enschede heeft een groot ziekenhuis dat de gehele regio bedient. Op jaarbasis vinden er ca. 2200 geboorten plaats, dat gegeven was de trigger om tot een zo digitaal mogelijk geboorteaangifteproces te komen dat voor de kersverse ouders zo eenvoudig mogelijk werkt en voor de medewerkers zo efficiënt mogelijk is ingericht. In samenwerking met het ziekenhuis werd het proces ontwikkeld, gefinetuned, getest en vervolgens live gezet. Ook hiermee was Enschede de eerste gemeente in Nederland die met proces inwoners bediende en ook met dit proces zijn vele tientallen gemeenten gevolgd. Ik heb dit traject van start tot livegang mogen begeleiden.
- Tot slot kwamen er ook nog verkiezingen voorbij en mocht ik de rol van (deel)projectleider invullen. Samen met een interne (deel)projectleider van de gemeente zelf stuurden we een projectteam van ca. 20 verkiezingsmedewerkers aan, en op de dag van de verkiezingen zelf werden ca. 1000 stembureauleden, voorzitters, tellers, ondersteuners etc. aangestuurd en ingezet over zo'n 130 stembureaus. Een ware militaristische operatie die vanuit de Diekmanhal werd uitgevoerd.