Gemeente Montferland

Met 4 langdurig zieken op een team van ongeveer 15 burgerzakenmedewerkers was de bezetting op de afdeling kwetsbaar, was de werkdruk hoog en bleven projecten liggen. Laat staan dat er nieuwe projecten gestart konden worden. Dit was voor het management Publiekszaken en de directie van gemeente Montferland reden om externe hulp in te schakelen. In de rol van senior werd KAPI Projecten het eerste aanspreekpunt op de werkvloer.
Vanaf de start in april 2023 zijn o.a. de volgende activiteiten uitgevoerd:
- contracten met alle leveranciers vernieuwd (veelal meerjarig en dus ontzorgende voor de organisatie én leverancier)
- vacatures ingevuld (op basis van benodigde competenties en vaardigheden)
- producteigenaren in het leven geroepen (verantwoordelijk voor procesbeschrijvingen, webcontent, actualiteit, meenemen team)
- processen geoptimaliseerd (inhoudelijk, kwalitatief, efficiënt)
- is de rol van grensgemeente nadrukkelijker op de kaart gezet (zie onder).
Dit laatste lijkt misschien een kleinigheid, maar volharding naar o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse zaken, andere grensgemeenten en leveranciers hebben ertoe geleid dat er 3 grensgemeenten bij zijn gekomen waardoor de werkdruk beter verdeeld wordt, en mogelijk leidt het er nog toe dat er een digitaal aanvraagproces komt. Tussendoor werden er ook nog even Tweede Kamer verkiezingen gehouden waarbij de rol van projectleider voor KAPI Projecten was weggelegd.
Verder loopt er vanaf oktober 2023 tot op heden een flink project “huisvesting arbeidsmigranten” waar een grote rol voor burgerzaken (toezichthouders BRP en adresonderzoeken) is weggelegd. In mijn rol als adviseur en deelprojectleider hebben we werkprocessen ingericht, en doen we (adres)onderzoek aan de hand van risicosignalen, eigen waarnemingen, bestandsvergelijkingen etc. In ongeveer ruim 1 jaar tijd zijn ruim 800 fysieke adrescontroles afgelegd, hebben er tientallen inschrijvingen in de BRP plaatsgevonden van arbeidsmigranten die soms al meerdere jaren in Nederland onder de radar leefden, en zijn we met werkgevers (vaak grote uitzendbureaus) in gesprek gegaan over spelregels, arbeidsvoorwaarden, de wijze van huisvesting en op die manier hebben we een goede band met hen opgebouwd. In de nieuwsitems op mijn website vind je meer over dit fenomeen.